2013. aug. 25.

Kritikás-Designos blogok

Sziasztok Olvasók!


Új ötlettel érkeztem, mivel szeretett vágyamat, a panaszkodást és a megmagyarázást, ki szeretném magamból adni, végre. Ez amolyan sorozat féleség lenne, de hogy mikor írok, az attól függ, éppen van e téma. Most a kritika és design blogokról szólnék pár szót. Mert van egy pár olyan, hogy értetlenül nézek az alkotásaikon. Akkor kezdjük is! (Ezekben a bejegyzésekben nem linkelek senkinek sem a blogját, nem nevezem meg! Aki magára ismer, ne kezdjen el panaszkodni a chatben, mert nem csak, hogy felfedi, de még le is járatja magát. Ha valami probléma van, akkor írj emailt.)


I.,   Ha már nyitsz egy kritika blogot, akkor először tanulj meg bőven kifejteni a gondolataidat az adott dologról és, ha blogról van szó, akkor tanácsokkal ellátni az íróját. Legalább öt, szépen kifejtett mondatban írd le a véleményedet, hiszen egy kritikaírás nem egy sablonos mondatból áll. Rengeteg olyan kritikás bloggal találkoztam már (tömegesen vannak), akik körülbelül ennyit írnak: Remek, nekem nagyon tetszik a design! 
És utána még benyomnak mellé egy smiley-t, hogy még kedvesebbnek tűnjenek. Az ilyenek, azt hiszik magukról, hogy kritikaírók? Mert nagyon nem. Egy véleményt ki kell fejteni, elmondani miről és néhány adatot is érdemes megosztani róla. Majd aztán leírni a gondolatainkat róla. Ha valami nem tetszik, írjuk le miért nem és próbáljuk azt tanáccsal helyrehozni. De természetesen nagyon sok "kritikaíró" erre lusta, leírja, hogy tetszik e neki vagy sem. Semmi indok nincs. Gratulálok, kész profik vagytok! 

II.,   Na most jön még egy érthetetlen dolog. Az olyanok, miért csinálnak design kritikát, miközben nem értenek hozzá, nem tudnak olyat csinálni? Ennél a kérdésnél két oldalt is tudnék pártolni. Igaz, hogy akik nem tudnak olyat csinálni, minek is okoskodnak? Nem tudnak jobbat, de hát ne jártassa a száját feleslegesen. Viszont! Azt azért ő is meg tudja mondani, hogy hol a hiba. A PNG nincs szépen kivágva vagy homályos a szöveg és a kép. Az ilyen alapvető dolgokat egy, kezdő is észre tudja venni. És neki is van véleménye, hogy tetszik e vagy sem a fejléc. Szóval neki is lehet gondolatai róla, persze csak akkor védem az illetőt, ha meg is indokolja. Mert, ha csak leírja, hogy nem tetszik, akkor vegyen egy 'Ásd el magad' felszerelést. 
Valamint ott van, például Perez Hilton blogja is. Kritizál más hírességeket, miközben biztos vagyok benne, hogy messze nem olyan jó, mint az illető. Nincs olyan szép hangja és a színészkedés se neki való, de attól még írja és megindokolja, miért nem tetszik neki. De az is igaz, hogy Perez pletykaoldalt ír, viszont egyben kritizál is! 

III.,   Valamelyik nap találkoztam egy olyan design oldallal - bár egyáltalán nem nevezném annak - , ami azt hirdette, hogy csinál egy design átalakítást, csak fejlécet nem. Bumm! Megfájdult tőle a fejem és egész este azon az oldalon röhögtem, a családom meg hülyének nézett. De mégis hogyan reagálhattam volna rá? Menjek oda és szidjam agyon? Nem, köszönöm. Nem kért a véleményemből nem is írok. És most sem neki írok, hiszen nem neveztem meg. Valószínűleg van más ilyen oldal is, csak még nem találkoztam. Na, mindegy a lényeg, hogy hátteret keres, beállítja a színeket és elrendezi a modulokat. Betűtípust cserél és minden ilyen alap dolgot. Viszont egy fejléc csinálása nuku. Kérdem én, az ilyenek mit gondolnak? Hogy profik és be fognak futni? Hogy ők "találtak fel" egy ilyen új témát? Sajnálom, hogy egy álmot kell lerombolnom, de nem. Ezzel kiröhögtetitek magatokat a nagy nép előtt és szánalmassá váltok. 
Egy design első feltétele egy fejléc. Teljesen mindegy. Lehet HTML, oldalfejléc vagy sima, a lényeg, hogy legyen! A háttér és az összes többi is fontos, hiszen azok is alap dolgok, de egy fejléc igazán lényeges. Főleg, ha blogspoton vagyunk ahol nincs túl sok lehetőségünk különféle kinézetet varázsolni, maradnunk kell a fejlécnél, mert különben az egész üres marad. Persze nagy tapsot annak, akik képes így is egy csodás külsőt varázsolnia a blogának!
Egyébként az olyanokat, mint például betűszín vagy háttér cserélése, nagyon alap dolog. Ezeket minden írónak tudnia kéne, ha mégsem inkább el kéne nekik magyarázni és nem megcsinálni helyettük. Szóval, ha ilyenen töröd a fejed, akkor rajta! Nyugodtan készíthetsz, de számíts arra, hogy a közönség Rajtad fog szórakozni. Ha viszont vicclapnak indítod, akkor csinálhatsz egy ilyen "design" lapot! Biztos sokan olvasnák!

Mára ennyi, kiírtam magamból az őrült dolgokat, amiket azt hiszem máig nem fogok érteni. Miért csinálnak ilyeneket? Ha valaki esetleg tudná a választ, akkor írja meg nekem, köszönöm!:)
Puszi: Dina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése